Animalari Dalinià

Presentació mundial

Animalari Dalinià

El proper dimarts 28 de gener i en el marc de la mostra El Taxidermista, la Fundació Setba ret un homenatge a Dalí i la seva passió pels animals.

 

DALÍ I LA TAXIDÈRMIA

Dalí fou client habitual del prestigiós taxidermista Soler i Pujol. En les seves obres, la presència d’animals és constant i hi ha molts testimonis gràfics i escrits sobre aquesta dèria de l’artista.

Ignasi Palaus, nét del primer taxidermista, recorda que  a la botiga de la Plaça Reial Dalí hi va adquirir ullals de vori, un bou de mar, un esquelet de goril•la mitjà… També es va endur un lleó, en dipòsit. I una vegada va encarregar dos serps per fer un bastó, que mai va arribar a veure la llum, així com 2.000 formigues, en una altra ocasió.

Dalí es va introduir en el món de Barcelona i de les ciències naturals a través de la botiga de la Plaça Reial, ja que en aquella època tenia un gran reconeixement a l’estranger i, a l’artista, li agradava fer-se veure amb alguna de les peces que havia adquirit (o no) com el rinoceront o les banyes de búfal. Dalí visitava periòdicament la botiga barcelonina i  també era assidu a la magnífica Deyrolle de París.

 

EL XAI DE DALÍ 

La Fundació Setba acull la presentació mundial d’una peça de mobiliari inspirada en el quadre de Salvador DalíProjecte d’interpretació per a un estable-bibliotecaproduïda per BD Barcelona Design i la gran taxidermia parisina Deyrolle, sota la direcció artística del prestigiós arquitecte Óscar Tusquets.

Aquest projecte s’inscriu en la llarga tradició de l’edició de mobles dalinians que BD va iniciar amb sofà en forma de llavis de la Sala Mae West, del Teatre Museu de Figueres.

El dia 28, el famós rinoceront en què Dalí va pujar per fotografiar-se, a la mateixa Plaça Reial ara fa 50 anys, baixarà a través dels finestrals de Setba per tornar al seu emplaçament original, la botiga de taxidèrmia que ara ocupa el restaurant MariscCo. La peça serà reemplaçada per una obra única que es presenta mundialment: el xai inspirat en l’obraProjecte d’interpretació per a un estable-biblioteca de Dalí. El xai forma part d’una col•lecció limitada de 21 exemplars, 20 ovelles blanques i, com diu l’expressió popular catalana (que segur hagués arrencat un somriure a Dalí), un be negre amb potes rosses.

Projecte d-'interpretació per a un estable-biblioteca - Dalí

Projecte d’interpretació per a un estable-biblioteca, 1942

Foto cedida per cortesia de la Fundació Gala-Salvador Dalí.

© Salvador Dalí, Fundació Gala- Salvador Dalí, VEGAP, Figueres, 2014

expo

Documental

Posarem la cirereta de l’exposició El Taxidermista el dijous 30 de gener a les 18h, als cinemes Maldà, on es projectarà el documental produït per la Fundació Setba sobre la botiga de taxidèrmia de la Plaça Reial.