Arquitectures pintades

Del 5 de febrer al 29 de març de 2014

Arquitectures pintades

Del 5 de febrer al 29 de març de 2014

 

El 5 de febrer de 2014, la Fundació Setba inaugura ‘Arquitectures pintades’ una reflexió de Rosa Solano sobre l’ordre de les coses i l’estructuració de l’espai.

 

Solano va exposar a Setba l’any 2010 la mostra ‘Entredós 2.0‘, que va tenir un gran èxit mediàtic i de públic. L’exposició volia  recuperar l’essència de l‘alta costura i de la confecció durant els anys 50 i 60, a partir de l’obra de la modista Pilar Ayarza, membre del taller del dissenyador Cristóbal Balenciaga a Barcelona. I aquest fou el germen de la col•lecció que ara presenta, un conjunt d’obres que beuen de l’art tèxtil, l’arquitectura i una particular concepció de la plasticitat.

Rosa Solano_45

Darrera de les composicions d’aquesta artista hi ha hores de reflexió i treball. Les seves obres, tal com una construcció arquitectònica, necessiten una base per anar afegint, de mica en mica, les diferents capes de color i rematar la superfície amb la tècnica del collage, incorporant diferents materials a la tela com fusta, fil o metacrilat. Tot està mesurat, res sobra ni res falta, equilibri i emoció a parts iguals. Les pintures necessiten bases estables, així com els edificis també corren el risc de “caure”, i en el cas de Rosa Solano tots els elements sostenen perfectament la composició pictòrica, com si d’una sòlida edificació es tractés.

A partir de fils, teixits, volums i materials propis de la construcció, Solano es planteja què significa construir i desconstruir. Conceptes més propis de l’arquitectura, però que l’artista aplica magistralment al terreny de l’art plàstic. Les peces evolucionen cap a cubs i composicions constructives que, diluint els límits entre l’escultura i la pintura, recuperen de forma sòlida, però senzilla, la pintura com a objecte.

Paral·lelament, la Sala Llimona acollirà la mostra fotogràfica ‘Arquitectures desaparegudes’ amb obra de grans fotògrafs com Català-Roca, Pepe Encinas, Manolo Laguillo o Jose Antonio Sancho i que pretén ser un homenatge a una Barcelona que ja no hi és. Arquitectures pintades i fotografiades, dues mostres que es podran visitar fins al 29 de març de 2014.

FLYER Arquitectures pintades

En el marc d’aquesta exposició, la Fundació Setba ha programat visites guiades amb l’artista que s’acompanyaran amb representacions teatrals de l’obra “Exposar-se” de la dramaturga Mar Serra, amb Silvia Sabaté i Marc Truco. Una conferència sobre les arquitectures desaparegudes de la ciutat de Barcelona farà de pont entre les “arquitectures pintades” de Rosa Solano i les “arquitectures construïdes” de la nostra ciutat, perquè un dels objectius de la Fundació és preservar-ne la memòria, perquè ens agrada Barcelona, la seva creació artística, els seus edificis i sobre tot, la Plaça Reial.

Arquitectures pintades