Art per l’apoderament femení

Barcelona, març 2021

Imaginar és el primer pas per començar a treballar i a construir una nova vida i a projectar un horitzó.

La Fundació Setba demostra una vegada més el seu compromís amb la lluita pels drets de les dones a través de l’art.

Actualment està treballant en dos projectes que tenen un mateix objectiu: contribuir en la transformació personal de les dones en risc d’exclusió social. Concretament, parlem del projecte Traspassant l’Objectiu, adreçat a dones que estan privades de llibertat del Centre Penitenciari de Brians1, i del nou projecte IMAGINADO(R)NES organitzat juntament amb la Fundació Maria Raventós i del qual va dirigit a mares joves que estan acollides en aquest centre.

Actualment, només el 7% de les persones recluses que hi ha a l’Estat Espanyol són dones. Aquest petit percentatge fa que les internes estiguin regides per un sistema patriarcal i que els manquin alguns recursos dels quals els homes sí que es beneficien. Es pot dir que les dones també són les grans oblidades a dins del sistema penitenciari.

Per aquest motiu i aprofitant el Dia Internacional de les Dones, la Fundació Setba va organitzar pel 8 de març de 2021 l’acte de cloenda de la tercera edició de Traspassant l’Objectiu. Un projecte de retrat fotogràfic que proporciona a les internes un nou llenguatge expressiu, crea sinergies i complicitats entre les participants amb el treball en equip, reflexionen sobre el paper actual de la dona, el feminisme i la igualtat mentre adquireixen coneixements sobre el funcionament de la càmera i el retrat a la fotografia.

L’acte va consistir en una enganxada col·lectiva al pati de la presó dels retrats fets per elles mateixes. Aquesta acció d’apoderament vol canviar la imatge de l’espai, transformant el mur del pati en un record positiu d’elles mateixes.

Paral·lelament, l’11 de març de 2021 s’inicia IMAGINADO(R)NES el nou projecte amb la Fundació Maria Raventós que consisteix en la realització d’un taller creatiu on a través de la tècnica del collage i de la transferència fotogràfica es treballa la capacitat d’imaginar i visualitzar el futur amb l’objectiu de millorar l’auto coneixença, l’apoderament i potenciar la sororitat.

Aquests dos projectes estan dirigits per l’artista i activista Marta Fàbregas i reben el suport de la Conselleria de Justícia Generalitat Catalunya, Panasonic, Marc Martí, RBA, La Fotogràfica, Maquillatge Tutusaus, Barna-Art, Fundació Maria Raventós, IEFC (Institut d’Estudis Fotogràfics de Catalunya) i UB.