De la brossa a la bellesa | Recup’art

Del 9 de maig al 21 de juny de 2013

De la brossa a la bellesa | Recup’art

Del 9 de maig al 21 de juny de 2013

 

L’anomenat Recup’art o art del reciclatge és una especialitat de l’Àfrica Occidental cada vegada més coneguda i molt cotitzada en el mercat de l’art.

 

La Fundació Setba, en col·laboració amb la galeria Out of Àfrica de Benasque, presenten la mostra ‘De la brossa a la bellesa’ que es podrà visitar a la galeria de la Plaça Reial des del 9 de maig fins al 21 de juny de 2013.

9

A l’Àfrica Occidental, hi ha un tipus d’art que s’exposa i s’exporta. Es tracta de la recuperació de residus, que es desvien de la seva primera funció per convertir-se en objectes estètics. De la ferralla sorgeix una neo-escultura i una altra forma de disseny.

Els artistes que treballen aquesta disciplina, troben la matèria de les seves obres en els abocadors. Tots reconeixen que, la primera part del procés, la recollida d’aquest tipus de materials és igualment important i forma part del fet creatiu, ja que a vegades la inspiració sorgeix de la trobada d’un objecte qualsevol: un tub d’escapament de moto es transforma fulgurosament en una trompeta.

Sis artistes internacionals que exposen per primera vegada a Barcelona, entre ells el prestigiós dissenyador Bibi Seck, que ha exposat al MOMA de Nova York o el també músic Sahab Koanda.

mampuya_autoportrait_revant_de_la_culture

Equipat amb un bufador, un soldador, una serra per a metalls i un martell, l’escultor s’enfronta a la ferralla per donar-li una funció estètica o utilitària. Així doncs, l’artista crea mobles de disseny, animals, músics o motos. Del “art del reciclatge” sorgeixen obres de gran valor artístic.

ouattara_watt_watt

Tot un món neix a partir de la recuperació, amb l’art del desviament i del reciclatge: l’artista té el poder de donar una segona vida als objectes de l’univers tecnològic o mecànic.

Aquest tipus d’art apareix com una forma de resistència a la invasió dels objectes que comporta el consum excessiu i el desgast del nostre medi ambient. Una temptativa de conciliació entre la tècnica i l’art, una afirmació de la primacia de l’art sobre la tecnologia, l’home sobre la màquina.

El recup’art és tota una filosofia de vida: resistir al món industrial, tornant els seus residus convertits en obres d’art.

10

Paral·lelament a la mostra, es podrà veure un documental sobre el procés de creació dels tres artistes que treballen específicament el reciclatge (encara que tots s’abasteixen d’objectes i elements, en primera instància, inservibles).

I el dia 5 de juny a les 19:30h la Fundació Setba acollirà la conferència  “Veritats i mentides sobre el reciclatge” a càrrec de Verónica Kuchinow, sòcia fundadora de ZICLA i especialista en simbiosis industrial, desenvolupament rural, productes reciclats i gestió de residus.

La mostra es podrà visitar fins al 21 de juny a la Fundació Setba.

FLYER De la brossa a la bellesa

De la brossa a la bellesa