Eudald Vilaseca

Barcelona, 15 d'octubre de 2018

Canviem d’escenari. Marxem al bosc, el bosc de la Torre dels Soldats al municipi d’Avinyó. Aquest 2018 celebrem la setena edició del Natura és Cultura, un projecte d’art a la natura per a persones que conviuen amb la malaltia mental.

Aquest any però, fem un pas més i ens llancem a pintar un bosc. Ens trobem amb el Sr. Eudald Vilaseca, alcalde d’Avinyó:

Com es presenta l’Eudald Vilaseca?

Sóc un avinyonenc que sempre ha estat molt interessat en els afers del municipi, he participat en activitats culturals, socials i esportives a Avinyó. Sempre m’he volgut implicar amb el que li passa al meu poble i d’aquí la voluntat d’entrar a l’Ajuntament per implicar-m’hi directament, i des de dins.

L’Eudald Vilaseca és llicenciat i doctor en química, dóna classes a la Universitat de Barcelona i es dedica també a la recerca.

Una de les coses que més m’interessen és la història del municipi, la seva tradició, i és des d’aquí d’on ve la voluntat de restaurar la Torre dels Soldats i lligar-la a l’entorn natural i patrimonial del municipi.

En relació amb els veïns del poble, creus que tenen un vincle estret amb l’entorn natural?

Sí que hi és, tot i que a vegades sembla que es perd una mica, sobretot amb la gent més jove del poble que no tenen tan coneixement sobre el seu entorn. Per exemple, si parles de les fonts, hi ha hagut un grup ecologista que ha fet un treball molt important de documentació, que ha culminat en un llibre. Molta gent del sud del terme municipal no en sabia res de les fonts del nord, i viceversa. També es veu molt amb les masies, que no estan tan habitades com abans. Tot contribueix a aquest desconeixement.

I parlant dels veïns i veïnes del municipi, ja saben que s’està duent aquest projecte a terme? Com creus que ho rebran?

Crec que el poble ho rebrà molt bé. Es tracta d’un reclam turístic que a més va lligat a un projecte social i que treballa amb agents del poble, com la residència d’artistes Cal Gras. Sí que és cert que el fet de pintar els arbres pot crear una mica de polèmica, però des de l’Ajuntament ho recolzem plenament, tan per la filosofia del projecte com per la seguretat que els arbres no patiran, ja que es tracta de pintura ecològica.

Reprenent el que comentaves del reclam turístic, des de Setba també creiem que podria contribuir a situar Avinyó en el mapa i que, d’alguna manera, els beneficis podrien revertir en el mateix poble.

Exacte! Precisament aquest tercer camí del bosc pintat s’uniria als altres dos atractius que ja té el bosc d’Avinyó, que són la Torre dels Soldats i el camí ramader.

Ens ho expliques una mica més?

D’una banda, la Torre dels soldats és una de  les poques que encara queda dempeus de la desapareguda xarxa de telegrafia òptica de Catalunya que l’exèrcit liberal va construir durant la Segona Guerra Carlina. L’any 1985, aquesta edificació va ser declarada bé cultural d’interès  nacional per la Generalitat de Catalunya,  fet que va suposar el reconeixement de la importància  històrica de la telegrafia òptica al municipi.

I després el camí ramader, un dels més importants que existia des del Pirineu fins al Penedès. Amb la Diputació hem senyalitzat el recorregut fins al Pont de Cabrianes, la part nord ja l’havia abordat el Consorci Lluçanès que engloba el conjunt de pobles nascuts arrel de la transhumància.

I, en relació al propi projecte Natura és cultura, nosaltres creiem molt en l’art i la cultura com a eixos transformadors de la societat, què en penseu des de l’Ajuntament?

Des de l’Ajuntament ho veiem molt bé ja que nosaltres també hi creiem molt. Ja amb la primera campanya electoral, teníem molt clares dues coses importants que havíem de potenciar, l’esport i l’educació. I l’educació va directament lligada a la cultura. L’educació social, el coneixement i els valors ajuden i fomenten la cohesió social. El vostre projecte ajuda a fomentar precisament aquests aspectes i per això estem encantats de formar-ne part. A més, valorem molt tenir Cal Gras a Avinyó, hi col·laborem sovint ja que gràcies a tots aquests agents culturals Avinyó mira i és vist des de l’exterior.

Gràcies per aquesta entrevista que hem hagut de fer dempeus, però en un magnífic entorn natural, el bosc de la Torre dels Soldats a Avinyó.

Amb el sol d’esquenes, agafem cotxe i reprenem el camí cap a Barcelona.

Carla Camacho / Rosor Foret
Barcelona, 15 d’octubre de 2018