“Natura és Cultura” del bosc a la +Mediterrània

Del 8 al 18 d'octubre 2020

“Natura és Cultura” és una exposició fotogràfica i audiovisual que mostra el treball artístic de persones d’entitats de salut mental de Catalunya al bosc de la Torre dels Soldats d’Avinyó (Bages).

La intervenció, organitzada per la Fundació Setba des de 2017, té per objectiu donar un respir als usuaris i fomentar la inclusió d’aquestes persones a la societat, a través de les seves manifestacions artístiques. La direcció artística del projecte ha anat a càrrec de Quim Moya, artista, gestor cultural i codirector de la residència d’artistes Cal Gras d’Avinyó, i han participat estudiants d’escoles d’art, com la de Manresa.

natura és cultura_oriol segon torra_fundació setba

Els participants del projecte, que provenen de diferents entitats de salut mental de Catalunya com Ràdio Nikosia o de la Fundació Althaia, han intervingut sobre el bosc de la Torre dels Soldats, en el Camí Ramader Central d’Avinyó, seguint l’estela que va deixar el pintor i escultor basc Agustín Ibarrola al bosc d’Oma (Bizkaia), amb una perfecta complicitat entre art i entorn natural.

Aquesta proposta creativa està emmarcada dins dels principis del “Land Art” (Art terrestre), on les pintures utilitzades no fan malbé els arbres, perquè només actuen a l’escorça. A més, s’integra dins un projecte de recuperació dels camins de transhumància de l’Ajuntament d’Avinyó i de la tècnica de la Pedra Seca, de la qual es visiona en l’audiovisual de l’exposició.

La mostra, que recull la tasca social a través de fotografies d’Oriol Segon Torra, es podrà veure fins al 18 d’octubre a l’ESPAI 7 del Casino de Manresa, dins de la mostra d’activitats de la +Mediterrània i coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental (10 d’octubre de 2020).

“Natura és Cultura” compta amb el suport de Pintures Lepanto, Capital Care, Ajuntament d’Avinyó, Cal Gras i Diputació de Barcelona.

La Fundació Setba és una entitat privada sense ànim de lucre constituïda l’any 2009 i que centra la seva activitat a construir espais d’inclusió social a través de la cultura. L’any 2012 va idear i desenvolupar el projecte “Natura és Cultura”, destinat a persones amb trastorns mentals.