Jo també sóc del barri

Del 2 al 17 de març de 2017
Del 2 al 17 de març de 2017

Jo també sóc del barri DE GIRA / ON TOUR és un projecte d’art comunitari que investiga la relació entre art, societat i internament. Impulsat des del 2014 per l’artista Alter Krapp i la Fundació Autònoma Solidària en col·laboració amb el Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, el projecte es construeix a partir de visites i incursions artístiques a centres educatius de justícia juvenil.

invitació-yo también soy del barrio

Les premisses del projecte s’emmarquen en el més ampli debat sobre l’Art Brut (també Raw Art, Outsider Art o Prison Art), que s’inicia fa més de cinquanta anys amb l’artista francès Jean Dubuffet. A partir d’aquestes aproximacions, Jo també sóc del barri reivindica el potencial creatiu de cada ésser humà, al marge de les seves condicions personals i les seves capacitats tècniques. Des d’una vessant comunitària, en canvi, Jo també sóc del barri  pretén donar a conèixer les obres de menors i joves interns i obrir, d’aquesta manera, una finestra a un món sovint desconegut per la major part de la ciutadania.

L’exposició mostra els resultats del laboratori de pintura creativa realitzat entre el 2014 i el 2015 al Centre Educatiu de Justícia Can Llupià, on més de cinquanta joves participaren de la creació d’uns collages i de l’obra de grans dimensions: A la Recerca d’una Ciutat Millor. L’obra reflecteix el procés creatiu compartit entre els i les joves interns, l’equip docent i persones professionals del centre, els voluntaris i voluntàries de la Fundació Autònoma Solidària i l’artista Alter Krapp. Juntament amb aquest material, l’exposició presenta per primera vegada algunes obres gràfiques i collages de petit format realitzades durant l’any 2016 als centres educatius de justícia juvenil Oriol Badia i Els Til·lers.

Totes les obres gràfiques formen part de MAID IN PRISON, una col·lecció d’accés obert que pretén donar veu a les visions de col·lectius impropis dels circuits tradicionals d’art, com ara autodidactes, internes a hospitals psiquiàtrics i centres penitenciaris o joves internes a centres de justícia. La col·lecció podrà consultar-se pròximament al Dipòsit Digital de Documents de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’eina a partir de la qual es recopila, gestiona, difon i preserva la producció institucional de la universitat.