Llibres d’artista 2014

Del 10 d'abril al 31 de maig de 2014

Llibres d’artista 2014

Del 10 d’abril al 31 de maig de 2014

Altres edicions

Un any més la Fundació Setba exposa, a la Sala Ocaña, llibres d’artista realitzats per persones que conviuen amb malalties mentals. Enguany, els artistes formen part del col·lectiu Ràdio Nikosia.

 

Del 10 d’abril al 31 de maig la Fundació Setba ret Homenatge a la poeta Mª Àngels Anglada amb dues exposicions de llibres d’artista, l’una realitzada pel col•lectiu professional Poètica Còdex (Sala Llimona) i l’altre, pels integrants de Ràdio Nikosia (Sala Ocaña).

Així, aquestes dues mostres, que s’inauguraran el proper 10 d’abril i s’exposaran de forma paral•lela, exemplifiquen la doble tasca de la Fundació Setba en la promoció de l’art i a cultura i el treball per a persones en risc d’exclusió social, entre d’altres.

Enguany, els llibres d’artista que exposa la Fundació Setba a la Sala Ocaña,  han estat elaborats en un taller dirigit per Fabiana Leitao. Les obres són fruit del treball d’alguns dels alumnes del col · lectiu Ràdio Nikosia i es podran veure, a la Sala Ocaña, fins a finals d’abril.

L’Associació Socio-Cultural Radio Nikosia neix amb la clara voluntat de treballar pel desenvolupament de nous espais de socialització i inclusió social per a les persones amb  problemes de salut mental. Entre els seus socis figuren fonamentalment persones en tractament psiquiàtric, però també professionals de l’àmbit de la salut, l’antropologia, la comunicació, la psicologia i les arts en general. És una entitat multidisciplinar que busca treballar la salut des d’àmbits comunitaris i culturals, a partir de pràctiques i dinàmiques de participació permanent en la comunitat. La seva missió o objectius principals se centren en la necessitat de generar instàncies per a la re-socialització, el restabliment de les xarxes socials dels afectats, així com la recuperació d’un rol actiu, amb sentit, dintre de la comunitat i les seves dinàmiques. Al mateix temps, la tasca se centra en una labor conjunta per a, amb, i cap a la societat, davant la necessitat de la de-construcció de l’estigma en tant generador d’un tipus de sofriment que sol denominar-se, social.

L’Associació Socio-Cultural Radio Nikosia és una entitat sense ànim de lucre, la junta directiva de la qual es formada pels propis participants. Va néixer com a conseqüència del mateix empoderamiento de les persones participants dintre del dispositiu de Radio Nikosia. Com una manera de responsabilitzar-se social i activament a l’hora de dur endavant la iniciativa. Radio Nikosia ve funcionant amb el suport d’altres entitats des de l’any 2004, però és a partir de fin del 2007 que es transforma en associació independent amb la signatura dels seus nous estatuts i la participació de 45 socis fundadors, 40 dels quals són persones amb problemes de salut mental.

Ràdio Nikosia ha estat reconeguda amb la menció especial Mitjans de Comunicació del Premi Solidaritat 2013 del Institut de Drets Humans de Catalunya, un guardó que atorga l’Institut des de 1987 en reconeixement a persones i entitats destacades per la seva lluita a favor dels drets humans.

Les dues mostres es podran veure fins al 31 de maig.

4