López de Lerma demana canvis a la llei de mecenatge per despertar la societat civil

El ponent de la primera norma de l'Estat el 1994 considera que les fundacions han de crear un "lobby" per pressionar i tenir més beneficis

López de Lerma demana canvis a la llei de mecenatge per despertar la societat civil

Crònica de la presentació de la Fundació Setba al Diari de Girona

 

JESÚS BADENES
L’advocat i exdiputat de CiU Josep López de Lerma va defensar ahir canvis en la llei de mecenatge per afavorir un augment de la participació de la societat civil en la gestió de les qüestions col·lectives. López de Lerma considera que aquestes modificacions serien possibles si es creés un lobby entre les fundacions per pressionar a favor del canvi de la normativa. L’advocat va ser el ponent de la primera llei de mecenatge espanyola, que es va aprovar el 1994, quan era representant de CiU al Congrés.

La Farinera Teixidor va acollir ahir la presentació de la fundació Setba, que pretén fomentar el vessant més social del mecenatge cultural. El seu impulsor, Darío Olaortua, va explicar que amb la Fundació pretén donar sortida la seva voluntat d’aportar alguna cosa més a la societat. Va remarcar que els “homes no poden ser depredadors” i per aquest motiu va optar per lluitar contra l’exclusió i en favor del medi ambient mitjançant questa nova entitat.

En l’acte també va intervenir Albert Rosa, de la Plataforma Educativa, grup d’entitats de l’economia que aposta per la responsabilitat i la innovació social des de les empreses.
En la seva intervenció, López de Lerma va destacar que “històricament” l’Estat sempre s’ha malfiat de les iniciatives civils, però que Catalunya ha estat diferent i va posar com a exemple la pervivència de les mútues en l’àmbit sanitari o les escoles privades en l’àmbit educatiu. Va denunciar però que en alguns casos la intervenció de l’Estat ha servit com a liquidadora d’iniciatives privades com els casos dels diferents carrilets de Girona que van sorgir de diferents empresaris. Va remarcar que durant molts anys la iniciativa civil acabava absorbida per l’Estat.
Tot i això, López de Lerma opina que les fundacions s’han convertit en un exemple d’eficàcia per a l’administració i en molts casos també serveix al estaments públics per obtenir ingressos.

L’Estat s’aprimarà

L’advocat i exdiputat augura que amb la crisi hi ha l’oportunitat de recuperar iniciatives civils perquè l’Estat s’anirà aprimant cada vegada més. Per aquest motiu opina que les fundacions haurien de crear un lobby que proposi el canvi de la llei de mecenatge per obtenir beneficis.

Per la seva part, Alex Barceló, responsable de Solventa6, impulsors del viver d’empreses Lamaret.cat va remarcar la importància de la responsabilitat empresarial que permet convertir una societat també en un èxit social.