MAGISTRALS

El nou projecte de formació del Premi Setba, adreçat a artistes amb discapacitat intel·lectual

Aquest projecte neix per una demanda en formació artística per part de les entitats que han col·laborat amb el Premi Setba. Durant les onze edicions, diverses entitats que treballen amb discapacitat intel·lectual ens havien fet arribar que volien professionalitzar els seus tallers d’art.

Per aquest motiu, el 2021 la Fundació Setba posa en marxa un nou projecte de formació a càrrec de l’artista plàstic Jaime Súnico.

Amb MAGISTRALS, la Fundació vol establir aliances entre diferents agents culturals i socials, propiciant l’intercanvi d’experiències i perspectives com a eina de transformació i integració. Els principals objectius del projecte són:

–              Formar artísticament als educadors socials de les entitats

–              Professionalitzar els tallers de les entitats

–              Visibilitzar els artistes amb discapacitat intel·lectual

–              Detectar el talent d’aquests artistes

Principalment aquestes sessions havien de ser presencials, però a causa de la pandèmia s’ha hagut d’adaptar el projecte a la situació i fer-les telemàticament. La Fundació Setba està produint tres càpsules audiovisuals on Jaime Súnico explica la seva metodologia amb l’objectiu de detectar el talent i fomentar la pràctica artística. Cada càpsula correspon a una sessió de treball que les entitats hauran de seguir via telemàtica.

Les entitats que es beneficien de la primera edició de MAGISTRALS són les guanyadores del Premi Setba, però també s’han seleccionat vuit de les quals mai han estat premiades: Asproseat d’Esplugues de Llobregat, Caviga de Viladecans, Fundació Catalana Síndrome de Down, Centre Ocupacional Les Corts i Estimia de Barcelona, Grup Alba de Tàrrega i Fundació Sant Tomàs de Calldetenes, l’Associació Discapacitats Aran, Adisga, Centre Ocupacional Pedralbes, Fundació l’Estany, Taller Baix Camp, Fundació TAC Osona, Centre Ocupacional – Fundació Astres i CO Marquet Molins – APIP -ACAM.

Jaime Súnico és un artista de reconegut prestigi. Les seves obres estan a col·leccions com el Museu de Montserrat, la Fundació Kaminsky, la Col·lecció Testimoni de la Fundació La Caixa, la Fundació Vila Casas i ha exposat a galeries nacionals com Senda a Barcelona i Galerie von Braunbehrens de Munich o la Galeria Marwan Hoss de París, entre d’altres. A més del seu reconeixement com artista professional, Súnico porta implicat, des de la seva joventut, en diferents projectes socials del món de la discapacitat.