Natura és Cultura 2019

Del 2 al 28 de setembre de 2019

La vuitena edició d’aquest projecte ens torna a portar al Bosc de la Torre dels Soldats, a Avinyó, on diversos grups d’usuaris d’entitats de salut mental passaran, cadascun, una setmana a la residència d’artistes Cal Gras.

Sota la direcció artística de Quim Moya, els participants intervendran sobre els arbres del bosc de la Torre dels Soldats, en el Camí Ramader Central d’Avinyó. Per primer cop, dues estudiants d’EARTVIC, Escola d’Art i Superior de Disseny de Vic, col·laboren en el projecte donant suport al director artístic.

Aquesta proposta artística s’enmarca dins dels principis del “Land Art” (Art terrestre) i té un precedent directe en el Bosc d’Oma, a Bizcaya, obra del pintor basc Agustín Ibarrola.

El projecte Natura és Cultura ofereix, als participants, la possiblitat de passar una setmana fora dels seus llocs habituals de treball i residència, en contacte directe amb la natura, treballant la creació artística individual i col·lectiva. Els resultats són molt positius a nivell personal i també interessantíssims des del punt de vista plàstic.

La convocatòria es va obrir el mes d’abril de 2019 i quatre entitats van ser seleccionades per sorteig, davant el Notari de l’Il·lustre Col·legi de Notaris de Catalunya, el senyor Borja Criado Malagarriga: Associació Arapdis, Associació de Voluntaris i amics de l’Hospital de Calella, Alterarte Centre de Formació i Prevenció i la Asociación Insolitart.

A més a més, el mes de juliol es va dur a terme una primera edició del projecte a Argentona, amb usuaris de la Unitat de Salut Mental de l’Hospital de Mataró. Es va intervenir el bosc de la finca del Viver i aquest és el resultat:

Natura és Cultura 2019 - Argentona (1)

Activitats pedagògiques

La Fundació Setba compta amb el suport de l’Ajuntament d’Avinyó i vol implicar també a altres agents de la població. Per aquest motiu, organitza unes jornades en el bosc pintat amb els alumnes de primària de l’Escola Barnola i alguns dels participants del projecte. La finalitat d’aquesta acció és desestigmatizar la malaltia mental, visibilitzar la problemàtica de les persones amb trastorns mentals i fer que els nens del municipi s’identifiquin amb el bosc pintat i el facin seu.

Exposició Natura és Cultura 2019

L’exposició mostrarà els retrats dels participants, fets per Carles Rodríguez, a més d’uns instal·lació feta a partir de soques d’arbres. Aquesta mostra compta amb el recolzament de l’Ajuntament de Manresa i l’Ajuntament d’Avinyó.