Natura ésCultura 2016

Del 5 al 30 de setembre de 2016

Natura ésCultura és un projecte ideat per la Fundació Setba amb format de taller artístic a l’entorn natural, organitzat per primera vegada l’any 2012. Es tracta d’un taller d’artteràpia dirigit a persones que conviuen amb malalties mentals.

L’objectiu del taller és establir un vincle amb la natura a través de l’art; aproximar l’alumne als procediments pictòrics i a la creació de les pintures amb pigments naturals; descobrir l’atzar i el joc com a mecanismes per a la creació artística i, finalment, descobrir i compartir amb els altres l’experiència de l’aprenentatge com a forma d’enriquiment personal, social, cultural i generadora de coneixements.

Natura éscultura 2016

Un any més ampliem el nombre d’usuaris incorporant un quart grup i, novament, el taller anirà a càrrec de les artistes Roser Oduber i Marina Berdalet.

De la mòrula al cadaver exquisit

Una mòrula (del llatí morus móra per la seva forma) és un embrió en els primers estats del principi del seu desenvolupament embrionari. Aquest concepte, la mòrula, ens marca el camí del taller Natura ésCultura 2016: de la mateixa manera que el fruit de la móra és  el resultat de la suma de petits granets, per poder construir el conjunt de l’obra artística que realitzarem en el taller, és imprescindible la col·laboració i el treball de cadascun dels participants.

El Cadàver Exquisit és un joc inventat pels surrealistes consistent en la creació i invenció col·lectiva. La pràctica del Cadàver Exquisit explora les possibilitats de la creació de textos i imatges en grup, amb aportacions parcials dels participants a l’obra final que, per als surrealistes, cercava la creació lúdica, espontània, intuïtiva, grupal i anònima alhora, tan accidental i automàtica com fos possible.

El treball individual serà imprescindible per a la creació d’una obra conjunta fins al punt que, també la suma del treball dels 4 grups, serà necessària per al muntatge de la instal·lació final, que s’exposarà al Museu Comarcal de Manresa.

Investigació, joc i atzar, art, procés creatiu individual i col·lectiu, treball en grup, natura, descoberta, convivència, suma… En definitiva, una gran aventura viscuda, en grup i fora de la ciutat, en els entorns naturals de Cal Gras (Avinyó) i del CACIS (Calders).