Nou artistes per a la XVIII Bienal d’Art Contemporani Català 2012

Nou artistes per a la XVIII Bienal d’Art Contemporani Català 2012

El jurat del certamen artístic XVIII BIENNAL D’ART CONTEMPORANI CATALÀ 2012, s’ha reunit en el Museu de Sant Cugat –Barcelona-, divendres passat 24 de febrer de 2012, per fer la selecció dels artistes de la Biennal 2012.

logoGranBiennal12

El jurat està format per: Lluís Campins, director del Museu de Sant Cugat; Eudald Camps, crític d’art de Girona, Josep Canals, galerista i director de la Biennal, Francesc Gabarrell, Conservador del Museu d’Art Jaume Morera de Lleida, Àlex Mitrani, crític d’art i comissari independent, Josep Montoya, Vicedegà de Cultura de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona i Aureli Ruíz, artista plàstic i visual de Reus.

De les 112 propostes presentades, el jurat ha seleccionat l’aportació plàstica de nou artistes per formar part de la biennal 2012, que serà itinerant per Catalunya, a partir de l’abril del 2012.

El jurat ha fet una tria molt ajustada buscant el criteri de màxim rigor i celebra el nivell assolit. Aquesta biennal que coincideix amb un context de forta crisi, vol ser més que mai un incentiu per al jovent creatiu del país, tot animant-los a continuar creient en la força transformadora de l’art, en la societat del nostre temps, ja que neix en Sant Cugat una de les ciutats de mes jovent del país. I els organitzador manifesten que si no creiem amb el joves creadors, la Catalunya que ha aportat al món alguns dels més significatius del segle XX no tindrà futur.

 

Exposició itinerant

Amb els artistes seleccionats pel jurat, es realitza una exposició itinerant per Catalunya, que s’inaugura al Museu del Tapís Contemporani de Sant Cugat del Vallès el 19 d’abril de 2012, i a partir d’aquí és itinerant per diferents poblacions del país.
Breu història de la Biennal d’Art

En un moment de recuperació de les llibertats nacionals, i com acte adherit al Congrés de Cultura Catalana, l’any 1977 es crea la primera Biennal d’Art Contemporani Català en aquella ocasió, només hi van exposar artistes de Sant Cugat i volia ser un repàs de l’estat de les arts plàstiques a la vila.
A partir d’aquella primera experiència, i sempre amb la direcció del seu creador, Josep Canals, la Biennal ha crescut amb els anys com a alternativa plàstica, con­ver­tint-se en la biennal d’art jove més antiga de tot l’estat.

Des d’aleshores i fins avui, aquest certamen artístic ha escrit una història paral·lela a la de la Catalunya democràtica, i en ella s’hi reflecteixen els grans esdeveniments socials i culturals que ha tingut el país, en els quals la biennal també hi ha estat present (Congrés de Cultura Catalana 1977, Mundial de Futbol 82, Olimpíada Cultural Barcelona 92, Fòrum de les Cultures Barcelona 2004, entre d’altres).

Des del moment de la seva fundació, la Biennal ha estat una proposta de col·laboració de l’activa societat civil i les institucions, que s’han compromès amb les propostes més noves dels nostres artistes. Aquest fet ha permès un recorregut itinerant, que des dels seus inicis ha apropat la praxi artística fins els indrets més allunyats dels grans nuclis urbans.

També avala el certamen el fet d’haver estat de plataforma d’algunes de les firmes avui reconegudes de l’art jove del país i d’altres en via de consolidació, que han format part d’alguna de les anteriors edicions de la Biennal tals com Ignasi Aballi, Pep Agut, Tom Carr, Joan Pere Viladecans, Charo Pradas, Neus Colet, Sergi Barnils, Pep Camps, Quim Corominas, Albert Gonzalo, Xavier Grau, Joanpere Massana, Àlex Nogué…

Mitjançant una convocatòria pública, àmpliament repartida per tot el país, el jurat que representa el sector de les arts plàstiques ha escollit els millors joves del país en arts visuals.
L’edició del 2012, en aquests moments de forta crisi, vol ser un motiu d’engrescament per a la creativitat dels artistes més joves de Catalunya, tot animant-los a continuar en aquesta direcció enriquidora i humanista i lluitar amb l’art, contra la pessimista situació actual del país.

La biennal ha apropat l’art contemporani a la societat en general i ha incentivat la pluralitat i el contrast dels diferents llenguatges plàstics, per diferents indrets de la nostra geografia, aspecte que es continuarà en l’actual l’edició de 2012.

La XVIII Biennal vol facilitar una nova forma de veure, apreciar i entendre millor la diversitat de l’Art Contemporani Català

Noves Tecnologies

Aquesta es la Biennal de les noves tecnologies ja que aposta més que mai per les xarxes socials. Compta amb una pàgina web, i és present a totes les xarxes socials, Facebook, Twitter, You tube… cosa que amplia la seva difusió a nivell global.

http://www.canals-art.com/biennaldart2012.html