Rabal vs Navarro

Del 26 de juny al 19 de setembre de 2014

Rabal vs Navarro

Del 26 de juny al 19 de setembre de 2014

 

Primera exposició que acull l’Espai Miró, la nova sala d’exposicions de la Fundació Setba a l’Eixample.

La pintora Març Rabal i el fotògraf Kiko Navarro mantindran un combat d’artistes: diferents tècniques, estils i visions plàstiques. Durant dos mesos, l’Espai Miró es convertirà en un ring de boxa, un esport brutal però amb una llarga tradició estètica.

Aquest projecte és una preqüela, un work in progress d’una exposició més àmplia que acollirà la Fundació Setba a la Plaça Reial, la propera temporada.

FLYER Rabal vs Navarro(1)

Rabal

Estrident adj. 1 que té un so agut i aspre. 2 que no s’acorda gens amb el to general, que crida l’atenció.

En l’enlluernament de papers fluorescents, el tall dibuixa uns perfils de figures femenines practicant un esport de lluita. Els patrons artístics generals ens tenen acostumats a representacions del cos femení en actitud passiva, cossos dòcils que es deixen mirar i resten inmòbils. On són els cossos que es mouen,  que lluiten?
La boxa, l’esport del frec a frec per exel•lència,  no és només una dansa de mascles.

Balls-baralles estridents que van acompanyades d’un joc; una edició especial signada i limitada (1/20 al 20/20) de jocs tàctils a mida de butxaca amb els quals l’autora busca que l’espectador es baralli i jugant-hi, es familiaritzi amb unes imatges que s’enfronten a certes pautes estètiques establertes.

A la sèrie de collages Dansa pugilística 2014, Març Rabal rescata fragments d’imatges de dansa (imatges d’arxiu dels Ballets Russos de principis del s.XX) i fragments d’imatges de boxa de revistes d’esport de la mateixa època per donar forma a unes figures sorgides de l’encaix de dues gestualitats contràries (la dansa i la boxa) en unes imatges de paradoxal sintonia.

Navarro

Contrastades. Com les figures femenines que es busquen i amenacen amb la mirada. Es colpegen una i altra vegada, buscant el cap i el pit, per finalment abraçar afectuosament. Perquè les boxadores es feliciten, se somriuen i s’abracen en acabar un combat. Ja que, com sempre s’ha dit, la boxa és un esport de cavallers. Especialment el femení.

Sent totalment aliè a aquest esport, em va semblar interessant per poder entendre-ho, enfocar des del contrast entre el femení i la suposada brutalitat associada a aquest esport.

Sèrie de 10 fotografies pertanyents al projecte sobre boxa femenina (en procés) realitzat per Kiko Navarro. La boxa femenina és un esport de cavallers. Fotos preses durant els campionats d’Euskadi de Boxa olímpic 2014.

Gràcies a la Federació biscaïna de boxa i especialment al seu president Carlos San José. També gràcies a Antonio Martín, Pedro Revilla i Toni Falcón, cavallers tots ells amb una vida sencera dedicada al món de la boxa.