Somriures i ombres

Del 17 al 24 d'octubre de 2016
Del 17 al 24 d’octubre de 2016 a Setba Eixample

L’exposició de fotografia d’Antoine Passerat, sobre les causes i els efectes de la pobresa en la població infantil, mostra el treball que està realitzant OAFRICA per defensar els drets dels infants. Antoine Passerat és un fotògraf francès resident a Barcelona. Combina encàrrecs corporatius amb projectes personals. L’any 2005 va viatjar, amb la seva dona, a Ghana per conèixer OAFRICA i es van enamorar del projecte i de les persones que hi havia al darrera d’aquest.

L’exposició forma part del programa de sensibilització d’OAFRICA que té com a objectiu conscienciar a la població sobre la necessitat de treballar vers la reunificació dels nens i les nenes amb les seves famílies en zones més vulnerables i en situació d’extrema pobresa.

oafrica-a-setba

OAFRICA és una ONG que treballa a Ghana i la missió de la qual rau en apoderar a nens, nenes i joves adults vulnerables, els drets dels quals han estat violats a causa de la institucionalització en orfenats, la pobresa, la violència, el tràfic de menors, el virus de la SIDA, l’abús i la discriminació.

L’organització va ser fundada originàriament com una ONG local a Ghana, l’any 2002, i ha anat creixent progressivament, a nivell internacional, amb oficines registrades als Estats Units, França, Alemanya, Itàlia, Espanya i Suïssa.

A OAFRICA creiem que la pobresa no és un factor per separar les famílies i que cada nen i nena té dret a créixer en una família segura i estable. En aquest sentit, la tasca d’OAFRICA s’encamina vers l’enfortiment dels infants amb l’objectiu que es converteixin en membres productius en les seves comunitats, així com el suport a les famílies a través de programes de formació, informació i acompanyament. Per tant, els nens i les nenes que viuen en orfenats han de ser reintegrats en una família, bé sigui biològica o d’acollida.

La història d’OAfrica

OAfrica va ser fundada per Lisa Lovatt-Smith l’octubre del 2002.

Lisa és una reconeguda autora amb 13 llibres de disseny i fotografia publicats, i va ser editora de la revista Vogue durant molts anys quan vivia a Espanya i a França. Allà va trobar a més de 100 nens abandonats que vivien en unes condicions horribles, alguns portats a orfenats per la policia o treballadors socials, ja que els seus pares havien mort a causa de malalties endèmiques com la malària, la sida o la tuberculosi. Moltes vegades, però, els nens eren abandonats perquè els pares simplement no els podien mantenir. Aquesta experiència va ser tan decisiva en la vida de la Lisa que va decidir deixar enrere la seva vida glamurosa a Europa i es va traslladar a viure a Ghana. Feia molt temps que ella tenia un fort desig d’ajudar a nens orfes i això la va portar a fundar OAfrica amb l’objectiu de cooperar per garantir que cap nen hagués de créixer en una institució, sense amor ni afecte, amb poques perspectives per el futur.

La filosofia de OAfrica ha evolucionat al llarg dels anys i ha passat d’ajudar a un petit grup de nens en un orfenat, a recolzar a centenars de nens en les seves famílies. Creiem que recolzant a les famílies, oferint formació als pares, proporcionant educació, assistència Sanitària i amb el suport financer, ens assegurem de què els pares puguin cuidar als seus fills, el que es resumeix en una Comunitat enfortida. El nostre programa es va centrar inicialment en l’atorgament de beques educatives, com una forma de mantenir als nens fora dels orfenats i de les seves pròpies famílies, junt amb un programa paral·lel de suport als joves traumatitzats que havien de sortir dels centres institucionals sense suport ni plans de futur.

oafrica.org