El projecte d’art comunitari “Traspassant Murs” es durà a terme a tots els Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya

Maig 2021

La Fundació Setba i el Departament de Justícia de la Generalitat han firmat un conveni de col·laboració per portar el projecte de mediació artística “Traspassant Murs” a tots els Centres Educatius de Justícia Juvenil de Catalunya.

“Traspassant Murs” és un projecte artístic comunitari, organitzat per la Fundació Setba, que proposa transformar artísticament el mur que envolta el centre, per posteriorment “traspassar-lo” i fer visible la realitat d’aquests joves, que moltes vegades pateixen el rebuig de la societat.

Els objectius d’aquest projecte són:

  • Despertar l’interès per l’art
  • Aprendre a treballar en grup
  • Fomentar l’apoderament i autoestima
  • Calmar l’ansietat
  • Fer una obra d’art comunitària en un Centre de Justícia

El projecte s’inicia el 2018 a Can Llupià de Barcelona i fins al 2023 es portarà en els sis Centres Educatius de Justícia Juvenil que hi ha en tot el territori.

La rèplica “Traspassant Murs” començarà a Til·lers (Mollet) i seguirà al Segre (Lleida), Oriol Badia (Guardiola de Font Rubí), a l’Alzina (Palau Solità i Plegamans), Montilivi (Girona) i Folch i Torres (Granollers).

En el Centre Educatiu de Justícia Juvenil Can Llupià s’ha transformat 60 metres de mur sota la direcció artística de Marcel·lí Antúnez. Co fundador de la Fura dels Baus i reconegut internacionalment com una de les figures més rellevants de l’art electrònic i l’experimentació escènica. Durant la intervenció hi participen els joves interns, els professionals del centre educatiu i estudiants d’escoles d’art.

La transformació del mur de Can Llupià s’ha realitzat en tres fases i temàtiques:

  • REVOLUPIÀ (2018): La narrativa planteja el pas de la reclusió fins arribar a la sortida al món exterior, passant per la maduració i el creixement personal dels “ocells”

  • PARAPUPAPIÀ (2019): s’inspira en les fases de desenvolupament d’una papallona, des que és una crisàlide (pupa) fins que es forma completament, vola i pot sortir a l’exterior, com a metàfora de la transformació a través de la cultura.

  • UPCEANOPIÀ (2020/2021): fons marí cobra protagonisme pel seu divers ecosistema i actua com a metàfora del principi de la vida i també de les dificultats que troben, majoritàriament, els joves interns per travessar aquest oceà i arribar a la nostra terra.

Til·lers

La Fundació Setba ha escollit el Centre Til·lers per fer la primera rèplica del projecte com una declaració de principis. Til·lers és l’únic centre on hi ha noies i on està la unitat terapèutica que acull als joves amb problemes de salut mental.

Les noies només ocupen el 5% del total de places dels Centres Educatius de Justícia Juvenil.

El 3 de maig s’inicia la transformació al mur a Til·lers on participaran 15 noies i un grup mix de 15 joves de la Unitat terapèutica i de la qual Sant Joan de Deu duu el seguiment.

Per tal de donar cabuda a diferents artistes, s’ha establert una col·laboració amb B-MURALS, un centre especialitzat en art urbà amb seu a Barcelona, que encaixa perfectament amb els objectius de la Fundació i que representen els artistes urbans que dirigiran el projecte.

Enguany, a Til·lers estarà dirigit per Mina Hamada i Zosen Bandido, dos artistes reconeguts a nivell mundial que acumulen més de 50.000 seguidors a Instagram.

Aquest duet artístic ha recorregut el món pintant murals i fent participar a la gent en el procés de creació. Han intervingut artísticament des de la paret d’una escola fins un edifici del barri de la Mina o una casa particular al Vallès.

A més, durant la intervenció al mur de Til·lers tindrem a Karem Capseta, jove que va participar en el projecte a Can Llupià el 2019, on va destacar per la seva creativitat i que ara forma part de l’equip de treball, i sis joves de la Facultat de Belles Arts de la Universitat de Barcelona.

Per primera vegada, comptem amb la col·laboració de Montana Colors, que ens facilita els sprais de pintura base aigua, i amb Pintures Lepanto, qui ja col·labora en diversos projectes de la Fundació Setba i ens proporciona les pintures plàstiques.

Traspassant Murs rep el suport del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya, Pintures Lepanto, Montana Colors, Cementos Molins/Promsa, la Facultat de Belles Arts de la Universitat i Difusor Barcelona/B-MURALS.